Intrebari Frecvente Silicon-Etansant

Ce este siliconul?

Siliconul este un polimer compus din atomi de oxigen şi lanţuri alternante de silicon, al doilea dintre cele mai întâlnite elemente din scoarţa terestră. Siliconul este impermeabil, inert din punct de vedere chimic şi stabil la temperaturi extreme. Se pot întâlni sub formă lichidă, de cauciuc, de răşini sau grăsimi.

Care sunt întrebuinţările etanşanţilor siliconici?

Aplicaţiile etanşanţilor siliconici includ:

 • construcţii
 • rosturi de dilataţie şi faţade
 • etanşarea ferestrelor şi aplicaţii în montarea geamurilor
 • instalaţii şi suprafeţe sanitare
 • etanşarea suprafeţei motoarelor, a cutiilor de viteză, lucrări în gospodărie sau borduri
 • lucrări la acoperişuri, jgheaburi şi burlane de scurgere
 • aplicaţii do-it-yourself

Cum trebuie etanşată îmbinarea?

Măsuraţi lăţimea îmbinării şi mascaţi suprafeţele adiacente îmbinării cu bandă de mascare. Tăiaţi capătul cartuşului în unghi de 45° şi diametru egal cu lăţimea rostului. Introduceţi cartuşul în pistol. Apăsaţi cu putere trăgaciul, însă încet şi cu o presiune constantă, până când etanşantul începe să curgă prin orificiul aplicatorului. Aplicaţi materialul cu o presiune suficient de mare pentru a asigura umplerea completă a îmbinării. Odată ce etanşantul a început să curgă, mutaţi capătul aplicatorului în paşi egali, de-a lungul îmbinării. Când aţi ajuns la capătul îmbinării, eliberaţi rapid trăgaciul pentru a preveni scurgerea etanşantului. Neteziţi cordonul de etanşant cu ajutorul unei spatule umede, al unei linguri sau al unui băţ, apoi înlăturaţi banda de mascare.

Cum trebuie depozitat un cartuş deschis de etanşant?

Nu există date disponibile cu privire la durata de depozitare a unui etanşant, după deschiderea acestuia. Cartuşele deschise de etanşant trebuie păstrate într-un loc răcoros şi uscat. Înainte de depozitare, extrudaţi o cantitate mică de etanşant, astfel încât în capătul aplicatorului să ajungă silicon proaspăt. Înlăturaţi capacul, înfăşuraţi imediat bandă DUCT Tape în jurul capătului aplicatorului sau introduceţi un cui în acesta şi înfăşuraţi bandă în jurul său,

Cum pot înlătura siliconul neîntărit?

Utilizaţi un cuţit pentru chit pentru a înlătura orice urmă de pastă neîntărită. Ştergeţi suprafaţa cu alcool izopropil, pentru a înlătura orice reziduu. Pentru rezultate mai rapide, puteţi utiliza Agent de curăţare a siliconului TYTAN.

Cum pot înlătura siliconul întărit?

Agentul de curăţare a siliconului TYTAN poate fi utilizat pentru înlăturarea siliconului întărit. Dacă este posibil, înlăturaţi vechiul silicon mecanic, întrucât grosimea etanşantuluieste direct proporţională cu timpul de acţiune al Agentului de curăţare a siliconului. Întodeauna testaţi agentul de curăţare pe o suprafaţă restrânsă, ăentru a vă asigura de compatibilitatea acestora. Stratul de agent de curăţare trebuie să fie de 2-3 ori mai gros decât grosimea stratului de etanşant rămas, însă grosimea minimă trebuie să fie de 4mm. siliconul va fi “digerat” în intervale diferite de timp: straturile subţiri în mai puţin de o oră, iar cele groase poate în câteva ore (puteţi lăsa agentul să acţioneze peste noapte). Înlăturaţi siliconul “digerat” cu o spatulă din lemn sau din plastic, sau cu ajutorul altor instrumente care nu afectează mecanic suprafaţa. Şetrgeţi suprafaţa cu prosoape curate, uscate. Repetaţi procedura dacă grosimea etanşantului este mare. Suprafeţele de pe care a fost înlăturat siliconul trebuie curăţate cu solvent nafta şi uscate, înaintea aplicării altui etanşant. Curăţaţi uneltele cu apă sau solvent pe bază de hidrocarboni (solvent nafta), imediat după utilizarea lor.

Cum pot înlătura siliconul întărit dacă nu am Agent de curăţare a siliconului TYTAN?

Întâi înlăturaţi mecanic, cu ajutorul unui cuţit sau al unei raclete, cât de mult silicon este posibil. Apoi puteţi utiliza un solvent pentru a înlătura resturile de ulei sau de silicon. Poate fi necesară scufundarea peste noapte a siliconului în solvent, pentru înlăturarea sa.

Cum pot reaplica siliconul?

Înaintea reaplicării siliconului pe o suprafaţă, trebuie să înlăturaţi vechiul etanşant. Dacă pe suprafaţă există mucegai sau umiditate, curăţaţi cu dezinfectant şi alcool. (nu utilizaţi săpun pentru curăţarea suprafeţelor de etanşat, întrucât siliconul nu aderă la resturile de săpun sau cruste). Lăsaţi suprafaţa să se usuce. Apoi aplicaţi siliconul conform instrucţiunilor.

Care este intervalul de temperaturi recomandate pentru aplicarea etanşanţilor siliconici TYTAN?
În general, temperatura de aplicare a etanşanţilor siliconici variază de la +5°C la +40°C, iar rezistenţa termică de la -40°C la +100°C, pentru unele produse fiind de până la +180°C. Siliconul rezistent la temperaturi înalte rezistă la temperaturi de: până la +260°C la contact permanent şi până la +315°C la contact temporar.
Ce înseamnă “sistem de întărire acetoxi”?

În timpul procesului de întărire, siliconul se transformă dintr-un material asemănător chitului într-un cauciuc elastomeric, din această reacţie rezultând acid acetic (produs auxiliar). Acidul acetic produce coroziunea metalelor precum alama şi cuprul, de aceea siliconul nu ar trebui să fie utilizat pe aceste suprafeţe. Mirosul acidului acetic este asemănător cu cel al oţetului.
Ce înseamnă “sistem de întărire neutru”?

“Sistemul de întărire neutru” indică faptul că în timpul procesului de întărire al siliconului este eliberat un produs auxiliar necorosiv. Produsul auxiliar este de obicei un alcool alchilic sau metilic. Produsele cu sistem de întărire neutru pot fi folosite în siguranţă în jurul aparaturilor electrice, de aceea fiind numite “clasa electronice”.
Care este timpul de întărire al etanşantului siliconic?

Etanşanţii siliconici mono-component se întăresc din exterior către interior, întrucât întărirea are loc în reacţie cu umiditatea atmosferică. În general, etanşanţii siliconici mono-component se întăresc în 24-48h, deşi proprietăţile fizice sunt obţinute în întregime în 7-14 zile (pentru viteze de întărire specifice, consultaţi Fişele tehnice).
Care este durata de depozitare pentru un anumit produs?

Informaţii privind durata de depozitare a produsului pot fi găsite în Fişa tehnică.

Etanşanţii siliconici TYTAN pot fi vopsiţi?

Etanşanţii siliconici TYTAN nu pot fi vopsiţi (tensiunea superficială a materialului este prea mică petru a accepta vopseaua). Pentru proiectele în care este necesară utilizarea unui material ce poate fi vopsit, trebuie să optaţi pentru un acril siliconat. Oferta de produse Selena include în linia de produse profesionale sub marca TYTAN un acril siliconat: Etanşant pentru uşi, ferestre şi paneluri, precum şi câteva produse în linia do-it-yourself.

Am nevoie de primer şi ce primer să utilizez odată cu etanşantul siliconic?

Etanşanţii siliconici mono-component TYTAN conţin aditivi pentru îmbunătăţirea aderenţei, prin urmare au o aderenţă bună la o gamă largă de suprafeţe. De obicei este recomandată întâi testarea fără primer, iar dacă aderenţa este acceptabilă, atunci nu este necesară utilizarea primer-ului. Dacă este necesară utilizarea de primer, acestea sunt, împreună cu atributele lor, produsele care pot fi utilizate:

Primer pentru silicon SPP TYTAN – Primer universal; culoarea roz ajută la identificarea suprafeţelor pe care a fost deja aplicat primer-ul.
Primer pentru silicon SPM TYTAN – Cel mai potrivit pentru suprafeţe din plastic, poate fi utilizat pentru suprafeţe care vor veni în contact cu alimentele, în aplicaţii în care se aplică regulamentul FDA.
Cum să aplic primer-ul?
Toate suprafeţele de etanşat trebuie curăţate cu ajutorul unui solvent pentru a înlătura impurităţile, uleiul şi grăsimea. Primerul poate fi aplicat cu peria, prin ştergere sau scufundare (pulverizarea nu este recomandată datorită apariţiei unor rezultate nedorite). Secretul pentru obţinerea celi mai bune aderenţe este acela de a aplica un strat subţire, uniform, cu o grosime de 0,01-0,02mm. este recomandată uscarea la temperatura camerei timp de 1h, excepţie făcând Primer-ul pentru silicon TYTAN, care trebuie lăsat să se usuce pentru minim 15min (pentru orice tip de primer este recomandată o umiditate relativă de 25%).
Pot obţine un etanşant siliconic într-o culoare specială?

Da, mulţi etanşanţi sunt disponibili în culori speciale. Pentru detalii, consultaţi catalogul TYTAN. Cea mai largă gamă de culori este disponibilă în cazul Siliconului Curcubeu TYTAN.
Care este lăţimea recomandată a îmbinării realizate cu etanşanţii siliconici?

Lăţimea îmbinărilor realizate cu etanşanţii siliconici TYTAN trebuie să fie de 6mm. pentru îmbinări cu lăţimea cuprinsă între 6mm şi 12mm, trebuie păstrat un raport lăţime : înălţime de 2:1, până la înălţimea maximă de 12mm. acolo unde este necesară realizarea unei cusături de colţ, aplicaţi etanşantul în straturi de minimum 6mm. pentru îmbinări mai adânci utilizaţi Stratul-suport din polietilenă TYTAN.

Cum acţionează etanşantul?

Etanşanţii obişnuiţi sunt utilizaţi pentru umplerea unui rost dintre două structuri alăturate, precum şi pentru a-şi păstra funcţionalitatea în condiţiile structurii. Acest fapt implică de obicei o mişcare relativă, fie prin mişcare mecanică, vibraţii, fie prin expandare termică. Etanşantul trebuie să se adapteze şi să urmeze mişcarea fără a se rupe sau fără a se desprinde de pe suprafeţele îmbinării. Acest lucru necesită aderenţă şi elasticitate, iar tehnologia modernă a etanşanţilor a dezvoltat aceste proprietăţi la un nivel foarte ridicat.

Ce etanşant ar trebui să folosesc?

Cerinţele şi condiţiile diferite referitoare la proiectare şi construcţie, în industrie, au făcut necesară utilizarea a diferite tipuri de etanşanţi. Selena oferă o gamă largă de etanşanţi, care întrunesc aceste cerinţe. Având în oferta sa o gamă variată de etanşanţi, Selena vă sugerează alegerea cu grijă a etanşantului, pentru proiectul dorit, pe baza tabelului Etanşanţilor TYTAN. Acest tabel oferă indicaţii referitoare la tipul de etanşant pentru construcţii TYTAN, recomandat pentru anumite materiale de construcţii. În multe lucrări, etanşanţii siliconici au fost aplicaţi fără utilizarea primer-ului. Cazurile în care, din experienţă sau din testele efectuate, s-a constatat necesitatea utilizării primer-ului, sunt menţionate în tabelul Etanşanţilor TYTAN. Gama noastră largă de produse vă va oferi cu siguranţă soluţia potrivită – chiar şi pentru probleme la aplicare. Contactaţi reprezentanţii noştri de vânzări pentru informaţii suplimentare. Departamentul tehnic din Polonia, precum şi filialele noastre, vă stau la dispoziţie cu informaţii privind particularităţile aplicaţiilor dumneavoastră.

În ce condiţii pot aplica etanşanţii?

Pentru a-şi îndeplini rolul, etanşanţii trebuie pregătiţi corespunzător şi să fie compatibili cu suprafeţele. Majoritatea furnizorilor de etanşanţi oferă instrucţiuni detaliate (în Fişa Tehnică) pentru pregătirea suprafeţei, dar aceste instrucţiuni sunt adesea ignorate sau înţelese greşit. Secretul constă în următoarele: suprafaţa de contact trebuie curăţată de praf, grăsime, ulei, bitum sau gheaţă şi totodată uscată – în cazul aplicării siliconului. Pentru temperaturile recomandate de aplicare consultaţi Fişa Tehnică. Factorii care influenţează viteza de întărire includ: umiditatea relativă, temperatura mediului şi grosimea stratului de etanşant.
Cum pot calcula consumul de silicon?

Consumul tuturor siliconilor poate fi calculat astfel: lăţimea îmbinării (mm) x înălţimea îmbinării (mm) = ml/mc. În cazul îmbinărilor triunghiulare, consumul este redus la jumătate. Aceste cifre sunt teoretice şi nu iau în calcul imperfecţiunile îmbinării sau pierderile.
Cum pot testa dacă un silicon este proaspăt?

Aplicaţi o cantitate mică de silicon pe un carton şi urmăriţi formarea crustei la suprafaţă. Dacă produsul este greu de extrudat din cartuş sau dacă nu formează crustă în timpul precizat în Fişa Tehnică, siliconul este probabil prea vechi pentru a se întări.
Ce trebuie făcut dacă siliconul TYTAN nu se întăreşte după 48h?

Dacă un silicon a fost aplicat de mai mult de 24h şi nu s-a întărit, verificaţi “Data expirării” de pe ambalaj. Se poate ca siliconul să nu se întărească datorită faptului că este prea vechi, întrucât substanţa chimică ce întăreşte siliconul nu mai este activă. Dacă utilizaţi silicon TYTAN înaintea datei de expirare, iar acesta nu se întăreşte după 48h, contactaţi personalul din filiala locală Selena şi oferiţi-i acestuia următoarele informaţii de pe ambalaj:

 • Descrierea produsului – Silicon Universal TYTAN, culoare – maro
 • Data expirării şi numărul lotului, printate pe ambala
 • Există un produs care diluează Siliconul universal TYTAN?

Oferta de produse Selena include Agentul de curăţare a siliconului TYTAN. Acesta este un gel (cremă) gata de folosit, conceput pentru îndepărtarea petelor de silicon întărit sau neîntărit, de pe orice suprfaţă. Produsul “digeră” siliconul întărit şi neîntărit (slăbeşte aderenţa siliconului) şi îl face uşor de înlăturat. În comparaţie cu produsele similare existente pe piaţă, Agentul de curăţare a siliconului TYTAN oferă numeroase beneficii:

 • Este pe abză de solvenţi organici naturali
 • Înlătură îmbinările realizate cu orice tip de etanşant siliconic
 • Înlătură cu uşurinţă îmbinările vechi realizate cu orice alt etanşant
 • Nu afectează suprafaţa, inclusiv materiale plastice, suprafeţe vopsite, suprafeţe laminate şi textile
 • Poate fi utilizat pe suprafeţe foarte sensibile
 • Nu se desprinde de pe suprafeţe verticale
 • Nu pătează
 • Miros slab

Se poate utiliza Etanşantul pentru acoperiş (roşu) pentru maşini?

Recomandăm Siliconul auto/marin TYTAN – un etanşant cu sistem de întărire neutru, recomandat pentru toate tipurile de aplicaţii de reparaţii, etanşare, lipire şi îmbinare, pentru elemente interioare şi exterioare ale mşinilor şi bărcilor. Avantajele produsului:

 • Aderenţă excelentă la majoritatea suprafeţelor din aplicaţiile auto şi marine
 • Rezistenţă la expansiune, la vibraţii şi la contracţie
 • Rezistenţă bună la fluidele pentru motoare
 • Silicon neutru alcoxi, nu corodează metalele
 • Pentru unele aplicaţii, ex.: etanşarea impermeablă a saşiurilor automobilelor, puteţi utiliza Etanşantul cauciuc pentru acoperiş TYTAN (negru), Etanşantul pentru acoperişuri metalice (argintiu) sau Etanşantul pentru acoperiş TYTAN (roşu).

Ce tip de fungicid conţine Siliconul sanitar TYTAN?

Biocid FN 55.
Este Siliconul rezistent la temperaturi înalte TYTAN rezistent la ulei?

Siliconul rezistent la temperaturi înalte TYTAN are o rezistenţă bună la petrol, fluide pentru motoare, precum şi la alţi lubrifianţi. În general, rezistenţa siliconilor la diverse uleiuri minerale şi alcool slab este mai bună decât rezistenţa cauciucului sintetic şi a răşinilor organice. Garniturile realizare din siliconi pe bază de cauciuc, saturaţi cu lubrifiant, pot fi considerate ca auto-lubrifiante pentru diferite mecanisme rotative. Cauciucul sintetic şi răşinile siliconice rezistă la majoritatea solvenţilor organici. După vaporizarea solventului revin la proprietăţile mecanice iniţiale.
Este posibil ca Etanşantul pentru baie şi bucătărie / transparent TYTAN să fie de fapt alb?

Aceasta este o caracteristică naturală a Etanşantului pentru baie şi bucătărie / transparent TYTAN. Înaintea aplicării (în cartuş) şi în timpul aplicării, etanşantul este alb, el devenind transparent după întărire. Aceasta este o caracteristică importantă, care aduce beneficii importante utilizatorului. În timpul aplicării, produsul este alb, de aceea îmbinarea este mai vizibilă iar utilizatorul poate prelucra mai uşor îmbinarea. După întărire, îmbinarea devine transparentă.

Care sunt aplicaţiile posibile pentru Etanşantul cauciuc TYTAN?

 • Etanşarea îmbinărilor de legătură în tencuială sau cărămidă, la pervazurile de ferestre, precum şi la paneluri
 • Etanşarea legăturilor dintre pereţi şi zidărie
 • Reparaţii urgente, rapide
 • Etanşarea legăturilor din pereţii bituminoşi
 • Lipirea pervazurilor din cupru pe stejar
 • Etanşarea îmbinărilor dintre piatră, lemn, cupru şi sticlă
 • Etanşarea îmbinărilor de legătură la ferestre
 • Suprafaţa din sticlă a acoperişului
 • Cupole -transparent
 • Etanşarea plăcilor din zinc pe tocurile ferestrelor
 • Etanşarea plăcilor din sticlă
 • Etanşarea lucrărilor la grădinile de iarnă
 • Fixarea în tocuri a ferestrelor automobilelor

Comentariile sunt inchise.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Top PromoKasa.ro