Cum Sa Utilizati Corect Etansantii ?

OBSERVAŢII GENERALE

 • Pregătiţi întodeauna suprafeţele în aceeaşi zi în care realizaţi etanşarea. Toate suprafeţele de etanşat trebuie curăţate, uscate şi fără materiale desprinse. Nu curăţaţi suprafaţa cu detergent sau săpun, întrucât etanşanţii nu aderă la resturile de săpun sau cruste.
 • Dacă mişcarea îmbinării este mare, atunci trebuie utilizat un etanşant cu coeficient mic, pentru a minimiza presiunea asupra îmbinării (exemplu: rosturi de dilataţie, îmbinări cu deplasare). În cazul îmbinărilor în care deplasarea trebuie să fie minimă, trebuie utilizat un etanşant cu coeficient mare, întrucât acesta va forma o parte a structurii de rezistenţă (de exemplu îmbinări la acvarii).
 • Pentru a asigura o etanşare curată a marginilor, mascaţi suprafeţele adiacente îmbinării cu bandă de mascare.
 • În general, lăţimea trebuie să fie dublul adâncimii. Totuşi, ar putea fi necesară conformarea la dimensiunile specificate pe eticheta produsului.
 • Amintiţi-vă că mai puţin este mai bine. Este mai uşor să aplicaţi mai puţin etanşant decât să înlăturaţi excesul de etanşant.
 • Etanşantul aplicat trebuie imediat netezit cu o spatulă umedă, cu o unealtă sau cu degetul (pentru rezultate optime, utilizaţi o spatulă din lemn umezită în apă cu săpun).
 • Respectaţi măsurile obişnuite de siguranţă. Utilizaţi agenţi de curăţare în spaţii bine aerisite şi urmaţi instrucţiunile şi măsurile de siguranţă înscrise pe eticheta produsului.

PREGĂTIREA SUPRAFEŢEI

 • Beton, zidărie şi piatră
  Utilizaţi o perie de sârmă pentru a înlătura vechii etanşanţi, murdăria, praful şi particulele desprinse. Curăţaţi toate impurităţile, precum şi toate materialele pentru protejare şi tratare a suprafeţei.
 • Suprafeţe poroase
  Utilizaţi hârtie abrazivă sau o perie de sârmă acolo unde este necesară înlăturarea impurităţilor şi a particulelor desprinse, pentru a obţine o suprafaţă curată şi lipsită de defecte.
 • Metal, sticlă şi plastic
  Curăţaţi suprafeţele cu un solvent (exemplu: solvent nafta). După curăţarea cu solvent, ştergeţi întodeauna suprafaţa cu o cârpă uscată şi curată sau cu un prosop din hârtie. Nu lăsaţi niciodată solventul să se usuce la aer sau să se evapore, fără a şterge.

PROIECTAREA ŞI DIMENSIUNILE ÎMBINĂRII

 • Etanşanţi siliconici TYTAN
  În domeniul construcţiilor, o aplicare şi o prelucrare corectă a etanşanţilor siliconici înseamnă o lăţime a îmbinării de 6mm şi o înălţime de maxim 15mm. Pentru îmbinări cu lăţimea cuprinsă între 6mm şi 12mm, este recomandată o înălţime a îmbinării de 6mm. Pentru îmbinări cu lăţimea mai mare de 12mm trebuie păstrat un raport de 2:1, până la înălţimea maximă de 12mm. Acolo unde este necesară realizarea unei cusături de colţ, este recomandată aplicarea pe fiecare suprafaţă a unui strat de etanşant de minim 6mm. În concluzie, raportul optim lăţime : înălţime este de 2:1, iar lăţimea minimă optimă a îmbinării trebuie să fie de 4 ori mai mare decât deplasarea anticipată. Pentru realizarea corectă, îmbinările adânci trebuie umplute cu Strat-suport din polietilenă TYTAN. Dacă îmbinările sunt prea înguste pentru a permite utilizarea stratului-suport, utilizaţi o bandă flexibilă din polietilenă (sau Bandă de mascare TYTAN). Această bandă acţionează ca un suport ce împiedică aderenţa la trei suprafeţe şi permite îmbinării şi siliconului libera deplasare şi alungire.
 • Etanşanţi acrilici TYTAN
  Lăţimea îmbinării trebuie să fie de aproximativ 12 ori mişcarea anticipată şi trebuie să se încadreze între minim 6mm şi maxim 24mm. Adâncimea îmbinării trebuie să fie de minim 6mm şi maxim 9mm. Dimensiunea îmbinării nu trebuie să depăşească 12mmx12mm. Dacă adâncimea îmbinării depăşeşte 12mm, utilizaţi Strat suport din polietilenă TYTAN.
 • Etanşant cauciuc
  Adâncimea îmbinării trebuie să se încadreze între 10mm şi 20mm. Raportul recomandat dintre lăţimea şi înălţimea îmbinării trebuie să fie de aproximativ 2:1. Pentru îmbinări cu înălţime mai mare utilizaţi Strat suport din polietilenă TYTAN.

CUM SĂ ETANŞAŢI ÎMBINAREA

 1. Curăţaţi, degresaţi şi uscaţi suprafeţele.
 2. Pentru a asigura o îmbinare curată, mascaţi suprafeţele adiacente îmbinării cu Bandă de mascare TYTAN.
 3. Tăiaţi capătul cartuşului în unghi de 45° şi diametru egal cu lăţimea rostului.
 4. Aplicaţi etanşantul manual sau cu ajutorul unui pistol pneumatic pentru cartuş. Neteziţi etanşantul cu ajutorul unei spatule umede, al unei alte unelte sau cu degetul (pentru rezultate optime, pentru această operaţie utilizaţi Agent pentru netezire TYTAN sau apă cu săpun), pentru a îmbrăca cu etanşant stratul-suport şi suprafeţele îmbinării.
 5. După netezire, înlăturaţi imediat banda de mascare.

Comentariile sunt inchise.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Top PromoKasa.ro